Buffett: schuldenplafond is massavernietigingswapen

De dreiging om het schuldenplafond niet te verhogen, terwijl het geld al is uitgegeven, is een ‘politiek massavernietigingswapen’. Dat zei superbelegger en miljardair Warren Buffett woensdag op de Amerikaanse zender CNBC.

Volgens Buffett is het dreigen met het niet-verhogen van het plafond 'te krachtig'. "Er zijn nu eenmaal wapens die je niet gebruikt tegen de mensheid", zei de belegger. "Ik weet dat het gebruikt is in het verleden. Maar we hebben de atoombom ook gebruikt in 1945 en hebben daarna ook besloten dat niet nogmaals dat te doen, hoe gefrustreerd we ook raakten in bijvoorbeeld Vietnam."

Buffett verwacht overigens dat er wel gewoon een deal wordt gesloten. Zo niet, dan is dat volgens hem 'pure idioterie' en 'ezelachtig'. Buffetts investeringsbedrijf, Berkshire Hathaway, heeft zijn beleid niet aangepast naar aanleiding van het dreigende schuldenplafond.

Het schuldenplafond moet voor donderdagavond worden verhoogd. De Republikeinen en Democraten zijn er tot nu toe niet in geslaagd om hierover een deal te sluiten. Dinsdag werd een plan om het schuldenplafond te verhogen niet eens in stemming gebracht, omdat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden intern niet genoeg ultraconservatieven achter zich kregen.

Als het schuldenplafond niet voor voor donderdagavond wordt verhoogd, dan kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen en binnenkort niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Het land is dan afhankelijk van wat er binnenkomt aan belastingen en wat er nog in de kas zit.

Het bereiken van het schuldenplafond zou volgens verschillende experts, onder wie chef van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde, kunnen leiden tot een ramp voor de wereldeconomie, vergelijkbaar met de val van Lehman Brothers.