Rehn tevreden over Nederlandse begroting

Foto:

De Nederlandse begroting voor volgend jaar krijgt de goedkeuring van Europees begrotingscommissaris Olli Rehn, ook al blijft het begrotingstekort boven de norm van drie procent. De zes miljard euro aan bezuinigingen zijn voldoende. Dat is vrijdag bekendgemaakt in Brussel.

De begroting voldoet aan de eisen, maar bevat geen enkele ruimte voor tegenvallers, constateert de Europese Commissie. Het advies aan Nederland is daarom de plannen strikt door te voeren, omdat het tekort anders hoger uitpakt. Brussel houdt Nederland de komende tijd nauwlettend in de gaten.

De commissie plaatst wel vraagtekens bij de hardheid van het pakket van zes miljard euro. De opbrengst kan lager uitvallen als de economie opnieuw tegenzit, en ook los daarvan is de opbrengst van een deel van de maatregelen onzeker. Dat geldt onder meer voor de bezuinigingen bij lagere overheden en het terugdringen van de zorgkosten.

Brussel heeft ook twijfels bij de maatregelen rondom de stamrecht-bv, die volgens het kabinet 2,1 miljard euro gaan opleveren. "Hoewel de regering het voorzichtig heeft berekend, is het precieze bedrag dat de regering in 2014 zal ontvangen omgeven met een grote mate van onzekerheid", schrijft de commissie.

Anderzijds zijn de maatregelen gedetailleerd, zegt de Europese Commissie. "De regering lijkt zich ook van voldoende parlementaire steun te hebben te hebben verzekerd om ze aangenomen te krijgen."

Nederland heeft al sinds 2009 een te hoog tekort. Eerder dit jaar kreeg Nederland uitstel tot 2014 om daar iets aan te doen. De Europese Commissie verwacht echter niet dat het Nederland lukt het tekort voor het einde van het volgend jaar tot onder de drie procent terug te dringen.