Tankstations zetten nog minder om door accijns

Foto:

Tankstations in de grensstreek hebben hun inkomsten in februari nog verder terug zien lopen dan een maand eerder, als gevolg van de accijnsverhoging op brandstof. Vooral diesel en lpg werden vorige maand fors minder gekocht.

Dat schrijven brancheorganisaties Bovag en NOVE vrijdag op basis van de nieuwste omzetcijfers. De omzet uit de verkoop van diesel liep met bijna 39 procent terug ten opzichte van een jaar geleden. Bij lpg is de daling met 41 procent nog iets sterker, terwijl een kleine negentien procent minder benzine werd verkocht. Het gaat daarbij om de omzet van tankstations die op maximaal vijf kilometer van de grens liggen.

De brancheorganisaties keken naar de omzetcijfers van 469 tankstations door heel Nederland. Zeventig daarvan liggen op niet meer dan vijf kilometer van de Duitse of Belgische grens, waar minder accijns op brandstof wordt geheven en de prijzen dus lager zijn. Nederlandse automobilisten vullen daarom massaal hun tank over de grens, aldus Bovag en NOVE.

[!youtube:_J7QkM4K7Xw!]

In januari, de eerste maand na de nieuwste accijnsverhoging, lag de verkoop van brandstof al flink lager dan in dezelfde maand van 2013. Pompstationhouders in de grensregio lieten toen al weten zo’n 24 procent minder te verdienen aan de verkoop van diesel. Bij lpg en benzine was dat 27 en 20 procent.

Volgens directeur Koos Burgman van Bovag toont de twee maand omzetdaling aan dat de gevolgen van de accijnsverhoging niet zo maar zullen ‘wegebben’, zoals veel politici denken. “Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen”, aldus Burgman. “Het tegendeel blijkt waar.”

[!youtube:9pJIZ7GHVew!]