Supermarkten bieden 1,25 procent hoger loon

Foto:

De werkgevers in de supermarktsector zijn niet van plan de looneisen van de vakbonden in te willigen. In plaats van de 3,5 procent verhoging die de bonden willen, bieden de werkgevers een loonsverhoging van 1,25 procent vanaf 2015. Dat meldt werkgeversorganisatie CBL maandag. “Drie keer niks”, vindt FNV Bondgenoten.

De werkgevers vinden de looneis van de bonden te gortig omdat die ten koste zou gaan van de werkgelegenheid. De werkgevers hebben zich naar eigen zeggen al 'een goede werkgever getoond' toen de lonen in januari van dit jaar met 1,25 procent werden verhoogd.

FNV Bondgenoten vindt dat de supermarkten werknemers 'zand in de ogen strooien'. "Je moet bedenken dat de meeste werknemers tussen de zestien en twintig jaar zijn en tussen de vier en negen euro verdienen", zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Pieter Beuzenberg. Een loonsstijging van 1,25 gaat dus om enkele centen. Dat is drie keer niks."

"Een loonstijging van 3,5 procent komt neer op 25 tot dertig cent bruto per uur en moet de werknemers gegund worden", vindt Beuzenberg. "Onze eisen zijn heel redelijk, zeker omdat de omzetten in supermarkten de laatste jaren stijgen. De sector heeft niet zo veel last van de crisis."

De werkgevers hebben verder afgesproken de oude cao te blijven toepassen tot er een akkoord met de bonden is gesloten. Met die beslissing willen de grootgrutters zich een 'betrouwbare onderhandelingspartner' tonen. De cao voor de 260 duizend werknemers in de supermarktbranche verliep ruim een jaar geleden.