Lakeman wil klachten over DNB verzamelen

Foto:

De Nederlandsche Bank (DNB) pakt kleinere financiële instellingen soms onterecht hard aan, vindt financieel activist Pieter Lakeman. Gedupeerde pensioenfondsen, verzekeraars en banken kunnen zich vanaf woensdag melden bij een meldpunt dat zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) heeft ingesteld.

Sinds 2012 kunnen partijen DNB minder gemakkelijk aansprakelijk stellen voor schade, stelt Lakeman. Dat zou leiden tot 'een toenemende vrijmoedigheid van DNB bij het uitoefenen van toezicht'. De kleinere spelers worden onder druk gezet om activiteiten over te dragen aan grotere spelers. Ook worden ze soms overladen met extra DNB-eisen, 'terwijl zij beter presteren dan grotere'.

De kleinere pensioenfondsen en verzekeraars durven volgens de activist niet te protesteren tegen DNB. Zij kunnen zich bij www.meldpuntdnb.nl nu melden, ook anoniem. Mochten er veel klachten over een bepaalde misstand komen, dan wil Lakeman die openbaar maken.

DNB maakte vorige week bekend dat zestig kleinere pensioenfondsen zijn opgeroepen om te kijken of ze wel zelfstandig kunnen voortbestaan. Ook in de verzekeringsmarkt heeft de toezichthouder opgeroepen tot consolidatie. In een reactie tegen Het Financieele Dagblad zegt een woordvoerder van de centrale bank zich niet te herkennen in de kritiek. "Het is voor ons een belangrijk punt om iedereen gelijk te behandelen."