Succes Apple te danken aan fruit eten

De overleden topman van Apple Steve Jobs zwoer bij een fruitdieet omdat hij er betere ideeën door kreeg. En inderdaad: voedsel met veel tyrosine, zoals bananen, perziken en amandelen, laat ons dieper en creatiever denken. De Leidse wetenschapster Lorenza Colzato ontdekte dat.Haar onderzoek stelde vast dat proefpersonen die sinaasappelsap met toegevoegd tyrosine hadden gedronken, beter scoorden op denktaken dan wanneer ze een placebo hadden gekregen.

Lees ook:

Colzato: “Tyrosinerijk voedsel en voedingssupplementen met tyrosine zijn een gezonde en goedkope manier om ons vermogen tot dieper nadenken te vergroten. Studenten die een tentamen moeten maken, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij tyrosine.”

Blokkades overwinnen
De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven beweringen van creatieve mensen dat specifiek voedsel hen helpt om mentale blokkades te overwinnen.

“Neem voormalig Apple-voorman Steve Jobs, een van de meest creatieve geesten van onze tijd,” zegt Colzato. “Hij zei vaak dat zijn fruitdieet de basis van zijn succes vormde. Aangezien fruit rijk is aan tyrosine, is dat dus helemaal niet zo”n vreemde gedachte.”

Creatief denken
Tyrosine is een aminozuur dat de aanmaak van dopamine bevordert, wat een gunstige invloed heeft op het vermogen om creatief te denken. Het komt voor in diverse soorten fruit, maar ook in soja, spinazie, eieren en hüttenkäse.

appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2-appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2.jpg” class=”attachment-medium” alt=”appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2″ />-appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2.jpg” class=”attachment-medium” alt=”appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2″ />-appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2.jpg” class=”attachment-medium” alt=”appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2″ />-appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2-300×168.jpg” class=”attachment-medium” alt=”appelsboomgaardfruitvoedseloogsthqfotoniels-pachango-cc2″ />
Foto: Niels Pachango / Novum

Colzato vroeg de 32 deelnemers aan het onderzoek twee maal naar het testlab komen. De ene keer kregen ze inaasappelsap met tyrosine, de andere keer met een placebo erin, maar ze wisten niet wanneer ze wat kregen. Ze moesten denktaken uitvoeren die te maken hadden met twee hoofdaspecten van creativiteit.

Out-of-the-box
De eerste test richtte zich op divergent denken: snel diverse oplossingen voor een vraagstuk aandragen. Brainstormen dus, ideeën spuien op vragen als: wat kun je allemaal met een pen doen?

Terug in de box
De tweede test keek juist naar het tegenovergestelde convergent denken. Daar gaat het juist wel om lang en diep nadenken. Bijvoorbeeld over de vraag wat het verband is tussen drie woorden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben.

In 2013 kreeg Lorenza Colzato een NWO Vidi-subsidie om te onderzoeken welke effecten tyrosine in voedsel op ons denken en doen hebben.