Unieke stoel van Christien Meindertsma grote winnaar Dutch Design Awards 2016

Foto: Dutch Design Awards

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, die van 22 tot en met 30 oktober duurde, konden liefhebbers zich niet alleen laten verwonderen door het werk en de concepten van ruim 2.500 ontwerpers, maar vond ook de Dutch Design Awards (DDA) plaats. De grote winnaar hiervan was de FLAX Chair van Christien Meindertsma.

Meindertsma sleepte met haar FLAX Chair, die gemaakt is van het gewas vlas, de eerste prijs in de wacht in de categorie Product. Maar omdat de stoel volgens de internationale jury op alle fronten klopte, won deze ook de Future Award, dé prijs voor het meest belovende ontwerp van de toekomst. Ze maakte deze in samenwerking met de bedrijven Label Breed en Enkev.

Ze kocht zelfs een vlasboerderij

De jury benoemde de gedegen aanpak van Meindertsma. Ze deed jaren onderzoek naar het materiaal vlas. Ze schafte zelfs een vlasboerderij aan om zich de groei en de verwerking van het materiaal helemaal eigen te maken. “Dit project is duidelijk meer dan ‘just another chair’”, aldus de jury.

Voor het maken van de stoel zijn alleen het vlas en PLA, een biologisch afbreekbaar plastic van melkzuur, gebruikt. Je kunt dan ook wel spreken van een duurzame stoel.

Om de stoel te maken, wordt het materiaal in een soort mal verhit en samengeperst tot in dit geval een stoel. Het voordeel hiervan is dat als je het meubelstuk zat bent, je deze weer kunt verhitten en er vervolgens iets anders van kunt maken.

Tijdens de Dutch Design Awards werd een prototype van de stoel getoond. Naar verwachting gaat deze volgend jaar in productie.

In totaal werden er awards uitgereikt in zes verschillende categorieën. Ook waren er speciale prijzen voor jong talent (Young Designer Award), opdrachtgevers (Best Client Award) en een publieksprijs (Public Award).

Bekijk hieronder alle overige winnaars:

  • Dikke van Dale van Studio Joost (Communication)
  • Sistaaz of the Castle van Duran Lantink en Jan Hoek (Fashion)
  • Biesbosch MuseumEiland van Studio Marco Vermeulen (Habitat)
  • Designs for Flies van Frank Kolkman (Service & Systems)
  • Uruzgan’s Legacy van Specialist Operations (Design Research)
  • Tom van Soest (Young Designer Award)
  • Brabantia (Best Client Award)
  • Crystal Houses van MVRDV, ABT & TU DELFT en POESIA (Public Award)