Kieswerkkompas: stemhulp voor mensen zonder werk

Foto: Pexels

Voor de 1,7 miljoen mensen in Nederland die niet of nauwelijks meedoen op de arbeidsmarkt is het KiesWerkKompas in het leven geroepen. Initiatiefnemer Start Foundation, een onafhankelijke maatschappelijk investeerder, wil werklozen hiermee de kans geven om in de maand voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart te bepalen welke partij het beste aansluit bij hun persoonlijke opvattingen over werk en inkomen.

Hoewel de economie groeit en de werkloosheid daalt, zijn er nog steeds 1,7 miljoen mensen die niet of nauwelijks meedoen op de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld 50-plussers, jongeren zonder startkwalificatie en mensen met een handicap. Niet meedoen op de arbeidsmarkt heeft grote gevolgen voor iemands inkomen en welzijn. Voor werklozen is dit thema dus belangrijk in de aanstaande verkiezingen. Op KiesWerkKompas.nl, dat Start Foundation heeft ontwikkeld in samenwerking met KiesKompas, kan de kiezer reageren op twintig stellingen over bijvoorbeeld sollicitatieplicht, ontslagrecht, (om)scholing, het basisinkomen, sociale werkplaatsen en bijverdienen bij een bijstandsuitkering.

“Op welke partij mensen gaan stemmen, is ons om het even”, aldus directeur van Start Foundation Jos Verhoeven. “Dit KiesWerkKompas is exclusief gericht op de onderwerpen die te maken hebben met hun sociaal-economische positie. Het gidst hen langs dat thema, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze dat heel belangrijk vinden. Bovendien hopen we daarmee ook meer mensen naar de stembus te krijgen. Dat is goed voor de democratie.”

De campagne wordt, onder meer op Facebook, ondersteund door bekende en minder bekende Nederlanders die ervaring hebben met (persoonlijke) uitdagingen op de arbeidsmarkt. Zoals door cabaretier en columnist Vincent Bijlo: “Zeventig à tachtig procent van de hoogopgeleide slechtzienden zit thuis zonder werk. Er zijn veel vooroordelen over mensen met een handicap. Werkgevers vinden het vaak te veel moeite om mensen met een handicap aan te nemen, en ondanks de goede intenties kunnen mensen door uitkeringen in een slachtofferrol terechtkomen.”