Arcelor helpt AEX aan nieuw jaarrecord

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index scherpte vrijdag het jaarrecord verder aan, mede dankzij een sterke koerswinst van ArcelorMittal. Elders in Europa lieten de beurzen een gemengd beeld zien. Beleggers hielden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de banken Wells Fargo en Bank of America met cijfers komen en de jongste inflatieramingen op het programma staan.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 545,71 punten en koerst daarmee af op de hoogste slotstand van het jaar. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 829,12 punten. Parijs daalde 0,1 procent, Frankfurt steeg 0,1 procent en Londen zakte 0,3 procent.

Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van sterke handelscijfers uit China en dikte ruim 3 procent aan. Chipmachinefabrikant ASML behoorde ook tot de kopgroep in de AEX met een winst van 2,1 procent, dankzij een adviesverhoging door Exane. Hekkensluiter was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 1,7 procent.

DSM won 0,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf kondigde een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Cerapedics. De twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van botherstel.

In de MidKap bungelde luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een verlies van meer dan 3 procent. Optiekketen GrandVision ging aan kop met een plus van 1,9 procent.

ASR daalde 0,9 procent. De verzekeraar haalde 300 miljoen euro op met de plaatsing van obligaties. De leningen zijn voornamelijk geplaatst bij fondsen en verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en landen in het noorden van Europa.

In Frankfurt klom Bayer 1 procent. Het Duitse chemieconcern verkoopt voor bijna 6 miljard euro aan activiteiten op het gebied van landbouwbestrijdingsmiddelen en zaden aan branchegenoot BASF (min 0,4 procent). Bayer verkoopt de activiteiten om goedkeuring te krijgen voor de geplande overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto.

Man Group steeg meer dan 3 procent in Londen, na sterke kwartaalresultaten van het Britse hedgefonds. De geplaagde Britse kredietverstrekker Provident klom ruim 14 procent na aankondiging van een herstelplan voor zijn hypotheekdivisie.

De euro was 1,1826 dollar waard, tegen 1,1845 dollar een dag eerder. Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,6 procent in prijs tot 51,42 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 57,25 dollar per vat.