Gemalto stijgt, Unibail daalt op Damrak

Foto: ANP

De effectenbeurs in Amsterdam stond dinsdag licht in de plus. De andere Europese beursgraadmeters lieten een gemengd beeld zien. Op het Damrak schoot Gemalto omhoog na een overnamebod van Atos. Unibail-Rodamco, dat een miljardenbod deed op Westfield, werd lager gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 549,53 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 825,03 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Londen klom 0,1 procent.

Gemalto werd bijna een derde meer waard in de AEX en was daarmee veruit de sterkste stijger. De Franse digitaal beveiliger Atos heeft een bod van 4,3 miljard euro uitgebracht op zijn Nederlandse branchegenoot. Gemalto is voor het eerst op 28 november benaderd met het bod, maar ging nog niet op de uitgestoken hand in. Het bedrijf zegt het bod te bestuderen. Het aandeel Atos won in Parijs 5,8 procent.

Unibail-Rodamco stond onderaan met een min van 2,6 procent. Het Frans-Nederlandse vastgoedconcern wil zijn Australische branchegenoot Westfield overnemen voor omgerekend bijna 21 miljard euro. Het bod wordt gesteund door het bestuur en de commissarissen van Westfield. Het is de grootste overname in Australië ooit.

In de MidKap voerde postbedrijf PostNL de stijgers aan met een winst van 3,6 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. Technologiegroep TKH was de sterkste daler met een verlies van meer dan 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven zette Beter Bed de daling voort met een min van ruim 2 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor de beddenverkoper. Het aandeel zakte een dag eerder al 7,6 procent na een winstwaarschuwing.

In Frankfurt herstelde Steinhoff verder met een koerssprong van 31 procent. De geplaagde woongigant won maandag al bijna 25 procent. Afgelopen week zag Steinhoff nog bijna 80 procent aan beurswaarde verdampen door een boekhoudschandaal en het vertrek van de topman.

De euro was 1,1785 dollar waard, tegen 1,1797 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 58,44 dollar. Brentolie klom 1,1 procent in prijs tot 65,43 dollar per vat omdat een belangrijke pijpleiding defect is. Het is voor eerst sinds 2015 dat een vat Brent meer kost dan 65 dollar.