Kalme eindejaarssessie op beurzen

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam bleef vrijdag hangen rond de slotkoers van een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien op de laatste handelsdag van het jaar. De handel op de beurzen blijft naar verwachting zeer dun aangezien veel institutionele investeerders en bedrijven hun boeken al hebben gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 547,53 punten. De hoofdindex koerst af op een jaarwinst van ruim 13 procent. De MidKap, die dit jaar ruim 21 procent wist te winnen, klom 0,2 procent tot 836,48 punten. De beurs in Parijs stond vlak en Frankfurt verloor 0,1 procent. In Londen, waar de beurs een halve dag open is, won de FTSE 0,1 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was DSM met een verlies van 0,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf is wel de sterkste stijger bij de hoofdfondsen dit jaar met een winst van meer dan 40 procent. Het door schulden geplaagde kabel- en telecomconcern Altice (plus 0,2 procent) is de grote verliezer van het jaar met een min van zo’n 54 procent.

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een winst van 1 procent. De luchtvaartcombinatie is bij de middelgrote fondsen ook de grote winnaar van het jaar met een koerswinst van ruim 160 procent. Flow Traders won 0,8 procent. De beursintermediair is de grootste daler in het beursjaar dat werd gekenmerkt door een zeer lage volatiliteit, met een verlies van bijna 40 procent.

Bij de kleinere bedrijven was metalenspecialist AMG (min 0,2 procent) de winnaar met een jaarwinst van 184 procent. Het Duitse biotechbedrijf Probiodrug was het slechtst presterende aandeel met jaarverlies van 40 procent.

Op de lokale markt was Pharming (min 0,3 procent) de absolute uitblinker van 2017 met een koerswinst van ruim 420 procent. Stamcelbedrijf Esperite (plus 1,1 procent) was de grote verliezer dit jaar met een min van ruim 60 procent.

De euro was 1,1963 dollar waard, tegen 1,1950 dollar op woensdag. De eenheidsmunt werd dit jaar zo’n 13 procent meer waard ten opzichte van de dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 60,19 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 66,52 dollar per vat. De olieprijzen stegen in 2017 voor het tweede jaar op rij.