Beurzen stomen door

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street en keken uit naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 556,72 punten. De hoofdindex nadert daarmee het meerjarige hoogtepunt van november vorig jaar. De MidKap klom 0,3 procent tot 852,58 punten. De beurs in Parijs steeg 0,8 procent. Frankfurt kreeg er 1,1 procent bij, na sterker dan verwachte Duitse winkelverkopen. Londen won 0,4 procent en scherpte het recordniveau van een dag eerder aan.

Bij de hoofdfondsen kampte baggeraar Boskalis met een adviesverlaging door ABN AMRO en stond onderaan met een verlies van ruim 3 procent. Grootste stijger was Randstad met een winst van 2,5 procent. Morgan Stanley is positiever gestemd over Europese uitzenders en verhoogde de beleggingsadviezen voor Randstad, het Zwitserse Adecco (plus 1,5 procent) en het Britse Hays (plus 2,3 procent).

In de MidKap toonde navigatiebedrijf TomTom wat herstel na het forse verlies een dag eerder en ging aan kop met een plus van 1,8 procent. Postbedrijf PostNL profiteerde van een adviesverhoging door Barclays en won 0,7 procent. Beursintermediair Flow Traders zette de daling voort en sloot de rij met een min van 0,9 procent. Verzekeraar ASR verloor 0,8 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Bij de kleinere bedrijven won ICT Group 2,3 procent. Het ICT-bedrijf gaat samenwerken met batterijleverancier Iwell op het gebied van energieopslagdiensten. Pharming klom 1,6 procent. Topman Sijmen de Vries zei tegen De Telegraaf dit jaar met meer nieuws te komen over onderzoeken naar het gebruik van het middel Ruconest bij transplantaties en om organen beter te beschermen tegen afstotingsreacties.

In Frankfurt zakte chipmaker Dialog Semiconductor 3 procent. De toeleverancier van Apple stond onder druk nadat het Amerikaanse technologieconcern liet weten maatregelen te hebben genomen om zijn producten te beschermen tegen de beveiligingslekken in chips.

De euro was 1,2048 dollar waard, tegen 1,2062 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 61,46 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs tot 67,53 dollar per vat.