Opnieuw winst voor beurs Amsterdam

Foto: ANP

De beurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met winst gesloten. Ook op de aandelenmarkten elders in Europa waren plussen op de koersenborden te zien. In de AEX-index op het Damrak waren Philips en Galapagos de grootste stijgers, terwijl ABN AMRO de sterkste daler bij de hoofdfondsen was.

De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 569,30 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 858,95 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent, Frankfurt ging 1,2 procent vooruit.

In de hoofdindex ging zorgtechnologieconcern Philips op kop met een plus van 2,3 procent, op de voet gevolgd door biotechnoloog Galapagos die 2,2 procent won. ABN AMRO bundelde onderaan met een min van 1,6 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore leverde 1,1 procent in.

Unilever klom 1,6 procent. Volgens Britse media heeft het levensmiddelenconcern interesse in de Britse maker van luxe frisdranken Fever-Tree, die in Londen bijna 10 procent steeg. Het bedrijf zou minimaal 3,2 miljard pond moeten kosten.

In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom bovenaan met een winst van 2,1 procent. Sterkste daler was beursintermediair Flow Traders met een verlies van ruim 2 procent.

Bij de kleinere fondsen daalde Beter Bed 0,9 procent na omzetcijfers. Volgens KBC Securities heeft de beddenverkoper door de problemen op de Duitse markt een moeilijk kwartaal achter de rug, maar zal het bedrijf dit jaar geleidelijk aan herstellen.

Telegraaf Media Groep (TMG) won 4,2 procent. Het mediabedrijf wil zijn beursnotering beëindigen. Daartoe heeft de huidige meerderheidsaandeelhouder, de Vlaamse branchegenoot Mediahuis, een verzoek ingediend bij beursbedrijf Euronext.

In Parijs zakte Rémy Cointreau 2,4 procent, ondanks beter dan verwachte cijfers. De Franse drankenproducent deed afgelopen kwartaal goede zaken en profiteerde vooral van een sterk aangetrokken vraag uit China naar cognac van het merk Rémy Martin.

Chemieconcern BASF kwam met voorlopige cijfers en steeg 1,6 procent in Frankfurt. De Britse vloerspecialist Carpetright kelderde in Londen bijna 40 procent na een fors winstalarm.

De euro was 1,2236 dollar waard, tegen 1,2240 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 63,13 dollar. Brent verloor 1,2 procent tot 68,48 dollar per vat.