Damrak sluit met winst

Foto: ANP

De Amsterdamse beurs is maandag met winst de dag uitgegaan. Uitblinker op Beursplein 5 was maaltijdbezorgbedrijf Takeaway.com na uitlatingen van topman Jitse Groen. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de stroom aan bedrijfsresultaten later in de week. Ook werd met een schuin oog gekeken naar de zogeheten shutdown van overheidsinstellingen in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent hoger op 570,82 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 860,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,2 procent.

Takeaway.com klom bij de kleine bedrijven dik 11 procent. Topman Jitse Groen van de Nederlandse maaltijdbezorger zei afgelopen weekeinde in een Duitse krant dat hij een fusie met zijn Duitse branchegenoot Delivery Hero als een mogelijkheid ziet.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren verzekeraar NN Group en tankopslagbedrijf Vopak de grootste stijgers met winst van 1,9 procent. NN profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley. Informatieleverancier RELX kreeg juist een adviesverlaging van de Amerikaanse bank aan de broek en was daardoor de grootste daler met een verlies van 2,6 procent.

Bovenaan bij de middelgrote fondsen stond BAM met een winst van 3,6 procent. Analisten van KBC Securities stelden in een reactie op het vertrek van financieel directeur Tessa Menssen dat het bouwbedrijf zijn risicomanagement moet zien te verbeteren na de financiële tegenvallers in 2017.

Air France-KLM sloot de rij in de MidKap met een min van 2,8 procent na een adviesverlaging. Zakenkrant Financial Times meldde daarnaast dat bestuurders van de luchtvaartcombinatie afgelopen week hebben gesproken met de bewindvoerders die proberen een koper te vinden voor het failliete Alitalia.

In Parijs verloor Sanofi bijna 3 procent. De Franse farmaceut koopt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Bioverativ voor omgerekend 9,5 miljard euro. In Milaan steeg Yoox Net-a-Porter bijna een kwart. De Zwitserse maker van luxe-accessoires Richemont (min 1,7 procent) wil 2,7 miljard euro betalen om de Italiaanse onlinewinkel volledig in te lijven. Richemont heeft al circa de helft van de aandelen in handen.

De euro was 1,2247 dollar waard, tegen 1,2236 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 63,94 dollar. Brentolie werd ook 0,9 procent goedkoper, op 69,21 dollar per vat.