AEX vindt weg omhoog

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam wist vrijdag na een kwakkelend begin de weg omhoog te vinden. Ook de meeste andere Europese beurzen gingen vooruit na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hielden vooral de koers van de euro in de gaten, die in de afgelopen tijd sterk is opgelopen. Een dure euro is nadelig voor de Europese exportsector.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 566,77 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 847,11 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,3 en 0,8 procent, Frankfurt klom 0,2 procent.

De euro liep iets terug in waarde nadat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat de dollar “sterker en sterker” zal worden. De eenheidsmunt was 1,2462 dollar waard. Donderdag steeg de euro nog met ruim een volle cent tot 1,2495 dollar, toen centralebankpresident Mario Draghi er niet in slaagde de opmars van de munt een halt toe te roepen.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 1,4 procent. Vopak sloot de rij met een min van 0,5 procent. Chipmachinemaker ASML klom 0,5 procent na de resultaten van zijn belangrijke klant en aandeelhouder Intel. De Amerikaanse chipmaker liet weten de recente belastingverlaging in de Verenigde Staten aan te grijpen om zijn winstuitkering aan aandeelhouders op te krikken, maar ziet ook extra ruimte voor investeringen.

Shell won 0,1 procent. Het olie- en gasconcern heeft volgens het Algemeen Dagblad interesse in een overname van laadpalenexploitant Allego van netwerkbedrijf Alliander.

In de MidKap zette Sligro de stijging voort met een plus van 1,3 procent. Het groothandelsbedrijf won een dag eerder al ruim 3 procent na sterke jaarresultaten. PostNL zakte 0,6 procent. Het postbedrijf mag geen hoger tarief vragen voor zakelijke post die namens concurrenten wordt bezorgd, dan voor post van zijn eigen klanten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam in hoger beroep bepaald.

In Parijs won LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ruim 4 procent. De Franse producent van luxegoederen zette afgelopen jaar een nieuw omzetrecord in de boeken. Vrijwel alle productcategorieën lieten een dubbelcijferige groei zien.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 65,42 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs, tot 70,20 dollar per vat.