Afwachtend begin voor AEX

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam bleef maandag dicht bij huis. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Daarnaast komt op het Damrak deze week het cijferseizoen op stoom.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 566,73 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 856,49 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,1 procent. Parijs bleef vlak

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een winst van 1 procent. Het staalconcern en zijn Japanse branchegenoot Nippon Steel trekken volgens de Economic Times gezamenlijk op om het Indiase Essar Steel in handen te krijgen. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco sloot de rij met een min van 1,2 procent.

RELX daalde 0,2 procent. De informatieleverancier neemt het Amerikaanse bedrijf ThreatMetrix over voor omgerekend 660 miljoen euro in contanten. ThreatMetrix houdt zich bezig met data-analyse op het gebied van betalingstransacties.

Shell won 0,3 procent. De olie- en gasproducent is het niet eens met de teneur van de berichtgeving in Trouw, dat het concern zich zou onttrekken aan aansprakelijkheid voor schulden van dochterbedrijf NAM. ING klom 0,4 procent. De bank neemt een meerderheidsbelang van 75 procent in de Nederlandse betalingsverwerker Payvision.

Bij de kleinere bedrijven steeg RoodMicrotec 3,9 procent. Investeerder Dirk Lindenbergh spekt de kas van de toeleverancier aan de chipindustrie met 500.000 euro. Het geld wordt gebruikt om de groeistrategie versneld te kunnen uitvoeren.

De Europese chipbedrijven waren in trek. In Zürich dikte chipmaker en Apple-leverancier AMS ruim 24 procent aan na een verhoging van de omzetverwachting. In Parijs won STMicroelectronics 3,9 procent en in Frankfurt steeg Dialog Semiconductor 6,5 procent.

In Brussel klom Ablynx 3,6 procent. Het Belgische biotechnologiebedrijf heeft ingestemd met een overname door Het Franse farmacieconcern Sanofi (min 0,3 procent).

De euro was 1,2403 dollar waard tegen 1,2412 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 66,26 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs en werd verhandeld voor 70,36 dollar per vat.