Beurzen lager op drukke cijferdag

Foto: ANP

De Europese beurzen wisten donderdag het herstel van een dag eerder niet voort te zetten. Beleggers kregen een stroom aan resultaten van grote Europese bedrijven voor de kiezen. Op het Damrak vielen de cijfers van verf- en chemieconcern AkzoNobel en financieel dienstverlener Intertrust in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent in de min op 530,94 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 807,82 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt raakten tot 0,9 procent kwijt.

AkzoNobel (plus 3 procent) behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen. Het bedrijf liet weten dat de splitsing van het bedrijf intern is afgerond. Daarmee staat de deur open voor ofwel een verkoop van de divisie Specialty Chemicals, ofwel een juridische afsplitsing. Akzo voorziet voor 2017 een omzetgroei, inclusief de chemietak, van 3 procent.

Vopak was koploper in de AEX met een koerswinst van 3,2 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Maritiem dienstverlener SBM Offshore gaf een teleurstellende winstverwachting af en was de grootste daler met een verlies van ruim 3 procent.

In de MidKap prijkte Intertrust bovenaan met een koerssprong van 12 procent. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal veel meer winst en omzet dan verwacht. Air France-KLM stond in de staartgroep met een min van 3,5 procent. Volgens analisten van Bernstein laten de vervoerscijfers van de luchtvaartcombinatie waarschuwingssignalen zien die de winstgevendheid kunnen raken.

In Frankfurt dikte Commerzbank ruim 2 procent aan. De Duitse bank zag de kwartaalwinst halveren, maar presteerde beter dan analisten hadden verwacht. Ook de Franse bank Société Générale zag de winst in het vierde kwartaal fors dalen, maar versloeg de marktverwachting. Het aandeel steeg in Parijs 3,7 procent.

Total won 1,7 procent. Het Franse olieconcern wist de kwartaalwinst met bijna een vijfde op te voeren en keert de komende jaren meer dividend uit. In Zürich won Swiss Re meer dan 4 procent. Het Japanse technologieconcern SoftBank overweegt een minderheidsbelang te nemen in de Zwitserse herverzekeraar.

De euro was 1,2244 dollar waard, tegen 1,2280 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,8 procent minder op 61,27 dollar. Brentolie ging 0,7 procent omlaag tot 65,04 dollar per vat.