Boskalis keldert op licht hoger Damrak

Foto: ANP

De effectenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht omhoog, terwijl elders in Europa een wisselend beeld op de markten was te zien. Op het Damrak werd baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis afgestraft voor zwakke resultaten en vooruitzichten. Verder waren er ook cijfers van onder meer AkzoNobel en wordt gewacht op het rentebesluit en de toelichting daarop van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur 0,2 procent hoger op 531,67 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 818,08 punten. De graadmeter in Londen was vrijwel vlak. Parijs won 0,3 procent, maar Frankfurt daalde 0,3 procent.

Boskalis kelderde 11,4 procent in de AEX en stond daarmee stijf onderaan. Het bedrijf behaalde vorig jaar een lagere omzet, onder druk van lastige marktomstandigheden. Verder denkt dat het bedrijf dat dit jaar opnieuw uitdagend zal worden. Daarnaast degradeert het aandeel binnenkort naar de MidKap, net als maritiem oliedienstverlener SBM Offshore (min 0,8 procent).

AkzoNobel won 2,7 procent in de hoofdindex en was daarmee de grootste stijger. Bij het concern heeft de verf- en coatingsdivisie nog altijd last van hoge grondstofkosten en nadelige wisselkoerseffecten. De omzet groeide licht, maar de nettowinst daalde met 14 procent.

Bij de kleinere fondsen zakte Stern Groep bijna 6 procent. De autodealer heeft veel last van de sterke opkomst van private lease en van felle concurrentie op de markt voor tweedehands auto’s. De onderneming heeft daardoor afgelopen jaar flink minder winst gemaakt dan in 2016, hoewel de omzet en het marktaandeel wel verder zijn toegenomen. Kas Bank werd 0,2 procent lager gezet na jaarcijfers, terwijl metalenspecialist AMG 3,7 procent steeg.

Het Duitse modehuis Hugo Boss ging 4,7 procent omlaag in Frankfurt en farmaceut Merck speelde meer dan 5 procent kwijt, na cijfers. Ook de Belgische bank KBC (min 0,3 procent in Brussel) en het Franse supermarktconcern Casino (min 7,2 procent in Parijs) openden de boeken. Energiebedrijf Engie schoot bijna 4 procent omhoog in Parijs na een verhoging van het dividend.

De euro noteerde 1,2380 dollar, tegen 1,2428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie was vrijwel onveranderd op 61,17 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 64,27 dollar per vat.