Forse verliezen bij opening Wall Street

Foto: ANP

De beurzen in New York zijn donderdag flink lager geopend. Beleggers op Wall Street kauwen nog na op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Verder blijven de zorgen over een wereldwijde handelsoorlog en het schandaal rond gebruikersinformatie bij Facebook boven de markt hangen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,2 procent lager op 24.380 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 2682 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,2 procent tot 7261 punten.

De Fed verhoogde zoals verwacht de rente. De koepel van Amerikaanse centrale banken herhaalde zijn prognose dat dit jaar de rente nog twee keer verhoogd zal worden. Wel werd gewezen op de verbeterde economische omstandigheden die er mogelijk voor zorgen dat de rentestappen sneller worden genomen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt mogelijk donderdag aan dat er voor 50 miljard dollar aan importheffingen komen op Chinese producten. China heeft aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Topman Mark Zuckerberg van Facebook (min 1,8 procent) kwam woensdagavond met excuses voor het schandaal rond informatie van gebruikers. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak, maar beleggers waren niet onder de indruk. Deze week is de beurskoers van Facebook fors gedaald waardoor tientallen miljarden dollars in rook opgingen.