TomTom uitblinker op negatieve beurs

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam begon dinsdag met verlies aan de nieuwe beursmaand. Ook de andere Europese beurzen stonden na het lange paasweekeinde in het rood. Beleggers verwerkten de zware koersverliezen op Wall Street, waar op tweede paasdag wel werd gehandeld.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 526,79 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap daalde 1 procent tot 773,40 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

TomTom ging aan kop bij de middelgrote bedrijven met een winst van 4,8 procent. Topman Harold Goddijn zei tegen persbureau Bloomberg dat de navigatiedienstverlener zich vooral blijft richten op zijn divisies ‘automotive, enterprise en telematics’, die allemaal groei laten zien.

Air France-KLM zakte 2,5 procent. Drie Franse pilotenvakbonden hebben nieuwe stakingen bij Air France afgekondigd omdat de directie weigerde in te gaan op de eisen voor een salarisverhoging.

Kabel- en telecombedrijf Altice was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,6 procent. Chipmachinemaker ASML zakte 0,8 procent na een mediabericht dat Apple de samenwerking met chipgigant Intel, een belangrijke klant van ASML, stopt.

ArcelorMittal verloor 0,6 procent. De staalfabrikant heeft samen met de Japanse branchegenoot Nippon Steel een nieuw bod gedaan om het financieel geplaagde Indiase staalconcern Essar Steel in te lijven. Een eerder bod van de twee bedrijven werd verworpen.

Bij de kleinere bedrijven won Fagron 0,8 procent. Het apothekersbedrijf neemt Humco, een farmaceut en toeleverancier aan meer dan 45.000 apotheken in de VS, over. Probiodrug klom 2,4 procent. Het Duitse biotechnologiebedrijf leed het afgelopen jaar minder verlies dan een jaar eerder.

In Londen daalde Sky 1,4 procent. Entertainmentconcern Walt Disney is in de markt voor het Britse Sky News. Een verkoop van de nieuwszender zou moeten helpen bij het verkrijgen van goedkeuring voor de geplande overname van heel Sky door branchegenoot 21st Century Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De euro was 1,2326 dollar waard, tegen 1,2287 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 63,29 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 68,01 dollar per vat.