Auto- en motorenbranche komt handen te kort

Foto: ANP

Bedrijven in de auto- en motorbranche hebben moeite om voldoende geschikt personeel te vinden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kampt een recordaantal bedrijven in de sector met belemmeringen door een tekort aan gekwalificeerde medewerkers.

Van alle bedrijven die auto’s en motoren verkopen of repareren, gaf aan het begin van het tweede kwartaal ruim 22 procent aan tegen productieproblemen aan te lopen door een personeelstekort. Het hardst wordt die pijn gevoeld bij gespecialiseerde autoreparateurs (27,4 procent). Ondernemers die motorfietsen verkopen of repareren hadden het minst vaak (9,5 procent) last van een personeelstekort.

Wat verkoopcijfers betreft zit de auto- en motorenbranche al geruime tijd in de lift. In de eerste drie maanden van 2018 noteerde de sector een omzetstijging van 5,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het CBS. Daarmee stijgt de omzet al drie jaar ieder kwartaal, met uitzondering van een dip in de laatste drie maanden van 2016.