Air France-KLM uitblinker op positieve beurs

Foto: ANP

De Europese beurzen vervolgden maandag de opmars van voor het weekeinde. Op het Damrak was Air France-KLM in trek na interesse van hotelgroep Accor in een belang in de luchtvaartmaatschappij. De aandacht van beleggers ging verder uit naar handelsstrubbelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 563,21 punten. Bij de hoofdfondsen noteerden ASR en NN Group ex-dividend. De MidKap steeg 0,5 procent tot 804,65 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent vooruit.

Air France-KLM was de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven met een plus van 7,5 procent. De Franse hotelgroep Accor (min 6,3 procent) bevestigde interesse te hebben in het verkrijgen van een minderheidsbelang in de luchtvaartcombinatie. Het bedrijf zou specifiek kijken naar het belang van de Franse staat, die ruim 14 procent van de aandelen Air France-KLM bezit.

In de AEX ging bierbrouwer Heineken aan kop met een winst van ruim 2 procent. ArcelorMittal kreeg er 1 procent bij. Beleggers trokken zich weinig aan van een bericht in het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat het staalconcern in Duitsland een kartelboete tegemoet kan zien.

Corbion daalde verder 0,1 procent. Het biochemiebedrijf heeft de aankoop van het belang van zadenbedrijf Bunge in de joint venture SB Renewable Oils afgerond. Corbion rekent na de overname voor de periode 2018-2021 op een autonome omzetgroei van 3 tot 6 procent per jaar.

Bij de kleinere bedrijven klom Vastned 0,2 procent. De vastgoedinvesteerder liet weten dat de overname van Vastned Retail Belgium niet doorgaat. In Brussel kelderde Vastned Retail Belgium bijna 10 procent. Dat is de grootste daling in vier jaar. Funderingsspecialist Sif Holdings steeg 2,8 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux.

In Milaan won UniCredit 1 procent. De Italiaanse bank bekijkt volgens zakenkrant Financial Times een fusie met de Franse branchegenoot Société Générale. In Parijs klom Société Générale 2 procent na een voorlopige schikking met de Amerikaanse autoriteiten in een zaak rond gesjoemel met rentetarieven en een kwestie over het betalen van steekpenningen in Libië.

De euro was 1,1729 dollar waard, tegen 1,1677 op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 65,69 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 76,32 dollar per vat.