AEX levert openingswinst in

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs leverde donderdag de openingswinst weer in. Ook de andere Europese beursgraadmeters zagen de eerdere winsten grotendeels verdampen. De handelsvete tussen de Verenigde Staten en China bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 552,47 punten. De MidKap daalde een fractie tot 769,23 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,2 procent. Parijs verloor 0,1 procent.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een winst van 1 procent. Het staalconcern was een dag eerder nog de grootste verliezer door de handelszorgen. Verzekeraar ASR stond onderaan met een min van 1,3 procent.

Philips daalde 0,2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf gaat vier ziekenhuizen in Duitsland voorzien van medische beeldvormende apparatuur. De totale waarde van de deals is circa 140 miljoen euro.

In de MidKap klom Arcadis 0,7 procent. Een consortium met het advies- en ingenieursbureau heeft negen raamcontracten binnengehaald voor diensten aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bij de kleinere bedrijven steeg Fagron 4,5 procent na een positief analistenrapport. Kepler Cheuvreux startte het volgen van het apothekersbedrijf met een koopadvies.

Norwegian Air won ruim 6 procent in Oslo. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij boekte in het tweede kwartaal meer winst dan verwacht. In Parijs daalde PSA Peugeot Citroën 0,6 procent. De Franse automaker verkocht in de eerste jaarhelft een recordaantal voertuigen.

Sky klom 1,9 procent in Londen. Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft het bod op het Britse mediaconcern opgevoerd tot 14,75 pond per aandeel. Daarmee overtreft het de laatste bieding van concurrent 21st Century Fox, het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De euro was 1,1679 dollar waard, tegen 1,1719 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 70,70 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 74,63 dollar per vat.