Lira en handelszorgen drukken beurzen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag. De stemming werd gedrukt door de internationale handelsspanningen en de sterk dalende Turkse lira. Vooral de bankensector had het moeilijk, net als de chipfondsen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent lager op 565,78 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 798,25 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren 1,3 en 1,7 procent. Londen leverde 0,6 procent in.

De Europese banken werden van de hand gedaan door de zorgen over de ontwikkelingen in Turkije, waar de lira een nieuw dieptepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA, die een grote blootstelling hebben aan schulden van het land, leverden tot 3,4 procent in. In Amsterdam zakte ING 2,6 procent. ABN AMRO noteerde ex-dividend en verloor 2,2 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos (min 2,2 procent) behoorde eveneens tot de grootste dalers bij de hoofdfondsen na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe was de enige stijger met een winst van 0,4 procent.

Gemalto daalde een fractie. Thales heeft de aanmeldperiode voor het overnamebod op de digitaal beveiliger opnieuw verlengd. Het Franse technologiebedrijf blijft erop vertrouwen dat de overname tegen het einde van dit jaar afgerond kan worden.

De Europese chipbedrijven stonden onder druk na een negatief sectorrapport van Morgan Stanley. In Amsterdam verloren ASML, ASMI en Besi rond 2 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 4,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Basic-Fit 3,2 procent. Morgan Stanley schroefde zijn aanbeveling voor de fitnessketen terug. Accell daalde 0,5 procent. Het fietsenbedrijf heeft de overname van Velosophy, de Nederlandse moederonderneming van bakfietsmerk Babboe, afgerond.

In Dublin raakte Ryanair 2 procent kwijt. Piloten van de Ierse prijsvechter in Ierland, Duitsland, Zweden, Belgiƫ en Nederland leggen vrijdag het werk neer.

De euro was 1,1465 dollar waard, tegen 1,1572 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 66,75 dollar. Brentolie zakte ook 0,1 procent in prijs, tot 71,97 dollar per vat.