Tegenzet Turkije na Amerikaanse ‘aanval’

Foto: ANP

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de ,,opzettelijke aanvallen van de Amerikaanse regering op onze economie”. Dat schreef vicepresident Fuat Oktay woensdag op Twitter. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto’s, alcohol en tabak.

Onlangs maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat hij hogere importtarieven op aluminium en staal uit Turkije had goedgekeurd, en dreigde hij met een verdere boycot. Dat gebeurde onder meer vanwege de ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit. Deze kwestie zorgt voor flinke wrevel tussen beide landen.

De spanningen tussen Ankara en Washington zorgden voor veel druk op de al in zwaar weer zittende Turkse economie. Onder meer de lira kwam stevig onder druk te staan, en naast de koers van de munt ook de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.

President Recep Tayyip Erdogan verwacht desondanks dat de Turkse economie binnenkort in rustiger vaarwater terechtkomt, liet een woordvoerder van de president weten. Turkije staat volgens hem ook open voor verzoening met de VS, maar dan moet Washington zich niet bemoeien met de Turkse justitie.

De zegsman meldde verder dat Turkije de mogelijkheden onderzoekt om bij internationale handel in nationale valuta’s af te rekenen, in plaats van in dollars. Die maatregel moet de gevolgen beperken als de lira verder daalt ten opzichte van de Amerikaanse munt.