Jihadisten bestoken politie in Tsjetsjenië

Foto: ANP

Op meerdere plaatsen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië hebben terroristen politieagenten aangevallen. Vier schutters zijn volgens de autoritaire leider van de deelrepubliek, Ramzan Kadirov, doodgeschoten. Vijf agenten raakten gewond. Het was volgens Kadirov een mislukte poging om het Eid al-Adha (Offerfeest) te verstoren.

Hij zei dat Islamitische Staat achter de aanvallen zit. De terreurbeweging heeft volgens bronnen in het Midden-Oosten op sociale media inderdaad de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Russische media meldden dat maandag in de hoofdstad Grozny en in Sjali en in Mesker-Joert, beide ten zuidoosten van Grozny, agenten zijn bestookt. Dat gebeurde met vuurwapens en bij een aanval reed een auto op agenten in. Een van de terroristen wilde zichzelf opblazen, maar de explosieven gingen niet af.

Het kleine 1,4 miljoen inwoners tellende Tsjetsjenië in de Kaukasus was het toneel van bloedige oorlogen in de jaren 1994-2000. Aanvankelijk probeerden Russische troepen vergeefs het net onafhankelijke Tsjetsjenië weer in te lijven. Dat verwoestte het land en zorgde voor groeiende criminaliteit en politiek en religieus extremisme. Kadirov probeert dat als dictator de baas te worden.