‘Matige beursgang Chinese tegenhanger Tesla’

Foto: ANP

De Chinese maker van elektrische auto’s NIO haalt minder geld op met zijn geplande beursgang dan aanvankelijk gehoopt. De Chinese tegenhanger van Tesla blijft steken aan de onderkant van zijn eigen verwachtingen voor de opbrengst, zo bevestigde NIO.

Het bedrijf haalt ongeveer een miljard dollar op met de voorverkoop van 160 miljoen aandelen die aan de beurs van New York worden geregistreerd. Het totale bedrijf wordt daardoor gewaardeerd op 6,4 miljard dollar.

NIO heeft tot nu toe in totaal slechts 2000 auto’s afgeleverd. Dat is een aantal dat Tesla na veel noodgrepen inmiddels in een paar dagen produceert. Eind dit jaar moeten er 10.000 auto’s zijn geleverd aan klanten. Volgens inschattingen van een analist moeten dat er 100.000 worden per jaar om uit de kosten te komen.

Het bedrijf wil de beursgang gebruiken om snel uit te breiden en daarmee marktaandeel te verwerven in eigen land, de grootste markt voor elektrische auto’s. Daarbij voelt het druk van lokale rivalen en van grote internationale spelers als BMW en Mercedes, die ook met elektrische wagens komen.

De zeggenschap bij NIO blijft na de beursgang in handen van oprichter William Li en de Chinese internetreus Tencent. Li houdt 14,5 procent van de aandelen, maar 48,3 van het stemrecht. Investeerder Tencent, een groot Chinees internetbedrijf, heeft na de beursgang nog 12,9 procent van de aandelen in handen, maar heeft ruim een vijfde van de stemmen.