Nobelprijs voor Economie naar Amerikanen

Foto: ANP

De Amerikanen Paul Romer en William Nordhaus krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Economie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekendgemaakt. Romer en Nordhaus krijgen de prestigieuze onderscheiding voor hun onderzoek naar de integratie van innovatie en klimaatverandering in macro-economisch onderzoek.

Romer (62), voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank, onderzocht hoe economische groei op de lange termijn baat heeft bij de vermeerdering van nieuwe ideeën. Hij toonde aan hoe economische ontwikkelingen invloed hebben op de bereidheid van bedrijven te innoveren.

De 77-jarige Nordhaus, verbonden aan de Universiteit van Yale, ontwikkelde als eerste een kwantitatief model voor de invloed die de economie en het klimaat op elkaar hebben. In zijn onderzoek betoogt hij dat een mondiaal uniform systeem van heffingen op de uitstoot broeikasgassen het beste middel is tegen klimaatverandering.

De Nobelprijs voor de Economie behoort niet tot de ‘klassieke’ prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. De laureaten winnen dit jaar samen 9 miljoen Zweedse kroon (860.700 euro).