Winst voor Amsterdamse beurs

Foto: ANP

De beurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten, waarmee het verlies van een dag eerder deels werd goedgemaakt. Ook elders in Europa was het sentiment positief. De aandelenhandel kreeg wat steun van de dalende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Op het Damrak waren de oliedienstverleners in trek dankzij een positief analistenrapport.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent hoger op 536,95 punten. De MidKap klom 1 procent tot 768,78 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,4 procent, Londen ging licht omhoog. De hoofdindex in Milaan steeg 1,1 procent.

Bij de middelgrote bedrijven stond maritiem oliedienstverlener SBM Offshore bij de koplopers met een plus van 7 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Ook bodemonderzoeker Fugro (plus 6 procent) profiteerde van het analistenrapport van Kepler, waarin werd gesteld dat het klimaat voor investeringen in de oliesector positief is. Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop in de AEX met een winst van bijna 3 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was een opvallende stijger in de MidKap met een plus van ruim 5 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway was de grootste daler met een min van 3,3 procent.

Verfconcern AkzoNobel was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 2,2 procent na zwakke kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG. Randstad zakte 1,2 procent. RBC verlaagde het koersdoel voor de uitzender.

ArcelorMittal won 1,7 procent. Het staalconcern staakt volgens Indiase media mogelijk zijn poging om de Indiase branchegenoot Essar Steel in te lijven.

In Frankfurt kelderde Ceconomy 18,5 procent. De Duitse elektronicaverkoper gaf andermaal een winstalarm. Dit keer als gevolg van mindere resultaten bij dochters MediaMarkt en Saturn. In september stelde het bedrijf de winstverwachting ook al naar beneden bij.

In Londen ging Aviva 0,5 procent omlaag. Topman Mark Wilson van de Britse verzekeraar kondigde zijn vertrek aan. Wilson, die in januari 2013 aan het roer kwam bij Aviva, verlaat het bedrijf officieel begin april.

De euro was 1,1487 dollar waard, tegen 1,1479 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent in prijs tot 74,90 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 84,81 dollar per vat.