Vrijhandelsverdrag EU-Vietnam rond

Foto: ANP

Ruim drie jaar na een politiek akkoord over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam is de overeenkomst rijp voor ondertekening. De Europese Commissie gaf woensdag haar goedkeuring.

Samen met een investeringsovereenkomst wordt het verdrag vrijdag in Brussel ondertekend op een EU-Azië-top. Vrijwel alle douanetarieven worden de komende tien jaar afgebouwd tot nul. Vietnam, een land met zo’n 92 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe producten die Europese naamsbescherming genieten, zoals parmaham, roquefort en rioja, niet na te maken.

De onderlinge handel was afgelopen goed voor 47,6 miljard euro. De EU exporteert onder meer elektrische apparaten, high-techgoederen, voertuigen en medicijnen naar Vietnam. Qua import gaat het om zaken als telefoons, schoenen, textiel, meubels, koffie en rijst.

Het gaat volgens EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland. In het geval van ernstige mensenrechtenschendingen kan het verdrag worden opgeschort.