Wall Street ook onderuit na cijferhausse

Foto: ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige verliezen begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van Europa en het Verre Oosten waar ook duidelijke minnen werden genoteerd. Het sentiment staat ook onder druk door spanningen rond Saudi-Arabië en tegenvallende cijfers van zwaargewichten als Caterpillar en 3M.

De leidende Dow-Jonesindex verloor in de openingsminuten 1,4 procent tot 24.961 punten. De brede S&P 500 speelde ook 1,4 procent kwijt, tot 2716 punten, en techgraadmeter Nasdaq zakte 1,7 procent tot 7339 punten.

Machinebouwer Caterpillar verloor bijna 8 procent ondanks een recordwinst in het derde kwartaal. Kenners maken zich zorgen om de stijgende kosten bij het bedrijf. Ook industrieel conglomeraat 3M (min 6 procent) werd fors lager gezet na cijfers. De producent van tienduizenden goederen, voor uiteenlopende sectoren als de gezondheidszorg, de auto-industrie, beveiligingsbedrijven en de olie-industrie verlaagde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar.

Branchegenoot United Technologies (min 0,3 procent) hield de schade enigszins beperkt nadat het zijn verwachtingen naar boven toe bijstelde. Vooral de luchtvaartdivisie van het bedrijf presteerde uitstekend. Lockheed Martin verloor 0,6 procent. Het defensieconcern dat onder meer gevechtsvliegtuig F-35 maakt, is eveneens positiever geworden over de winstontwikkeling voor heel het jaar.

Fastfoodketen McDonald’s won 2,9 procent nadat het de boeken opende. Vooral internationaal timmert het bedrijf stevig aan de weg.