Beurzen hoger na verkiezingsuitslag VS

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag stevig omhoog. Beleggers verwerkten de uitslag van de Amerikaanse Congresverkiezingen en de kwartaalberichten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak was supermarktconcern Ahold Delhaize een uitblinker na sterke kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 528,77 punten. De MidKap klom 1 procent tot 753,49 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,4 procent aan.

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben een verdeeld Congres opgeleverd. De Republikeinen behouden volgens Amerikaanse media de meerderheid in de Senaat, maar de Democraten krijgen het Huis van Afgevaardigden in handen.

Ahold Delhaize ging aan kop in de AEX met een winst van bijna 7 procent. Het supermarktconcern behaalde de voorbije maanden een stevige omzetgroei. Ook de winst liep hard op. Volgens analisten deed het concern het met name in de VS beter dan verwacht. ABN AMRO (plus 0,3 procent) wist de kwartaalwinst ook op te voeren. De bank profiteerde van de sterke Nederlandse economie.

In de MidKap steeg IMCD 1,9 procent. De chemicaliëndistributeur overtrof volgens ING-analisten alle verwachtingen in het derde kwartaal. Kendrion zakte 6 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische componenten heeft een zwaar kwartaal achter de rug en zag de omzet en winst dalen. IT-bedrijf Ctac, dat ook met cijfers kwam, verloor bijna 8 procent.

In Frankfurt daalde BMW 1,4 procent. De Duitse automaker verwacht een aanzienlijk drukkend effect op de winst in het vierde kwartaal door handelsspanningen, prijsdruk en terugroepacties. Sportartikelenmaker Adidas zakte 1,9 procent na een verlaging van de omzetprognose.

Maaltijdbestelbedrijf Delivery Hero verhoogde zijn omzetverwachting en werd in Frankfurt beloond met een koerswinst van 8,6 procent. Concurrent Takeaway.com klom 1,8 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1494 dollar waard, tegen 1,1408 dollar op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 62,66 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer en werd verhandeld voor 72,83 dollar per vat.