Goed jaar voor Franse wijnboeren

Foto: ANP

Franse wijnboeren hebben een goed jaar achter de rug. Volgens het Franse ministerie van Landbouw zal met de oogst van dit jaar ruim een kwart meer wijn gemaakt kunnen worden in vergelijking met vorig jaar.

Volgens de schatting van het ministerie zal de wijnproductie dit jaar uitkomen op 46,55 miljoen hectoliter. Dat was een jaar eerder nog 36,83 miljoen hectoliter. Daarmee ging 2017 de boeken in als het minste jaar sinds 1957. Voor alle Franse wijnsoorten geldt dat de productie op jaarbasis fors hoger zal uitvallen.

In een recent rapport van de internationale wijnorganisatie werd al een uitstekend wijnjaar voor de Fransen voorspeld. Evengoed zal Frankrijk, ondanks de sterke productiegroei, Italiƫ nog altijd voor moeten laten gaan als grootste wijnproducent ter wereld. De wijnproductie in Italiƫ stijgt naar verwachting met 14 procent tot 48,5 miljoen hectoliter.

Ook Spaanse wijnboeren kennen volgens de organisatie een uitstekend jaar in vergelijking met een jaar eerder. De wijnproductie in het land valt naar verwachting 26 procent hoger uit tot 40,9 miljoen hectoliter.