Negatieve handelsdag voor Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige minnen de handel uitgegaan. Onder meer de technologiebedrijven moesten rake klappen incasseren, in navolging van de zware koersdalingen voor Amerikaanse branchegenoten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,6 procent in het rood op 510,48 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 687,46 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,6 procent.

In de AEX was verzekeraar Aegon de grootste daler met een verlies van 5,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een min van 4,6 procent. Verlichtingsbedrijf Signify en Unilever waren de enige stijgers bij de hoofdfondsen met plusjes van 0,2 procent.

In de MidKap kreeg betalingsverwerker Adyen een verlies van meer dan 7 procent aan zijn broek. Adyen heeft grote Amerikaanse technologiebedrijven als klant. Grootste winnaar bij de middelgrote fondsen was beursintermediair Flow Traders met een plus van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak was Lucas Bols een negatieve uitschieter met een verlies van ruim 8 procent. De drankenproducent bracht in Nederland het afgelopen halfjaar minder jenever en vieux aan de man.

In Parijs zette Renault (min 1,2 procent) de daling voort. De Franse automaker verloor een dag eerder al ruim 8 procent na de arrestatie van topman Carlos Ghosn wegens belastingfraude. Renault zou op het punt staan om operationeel directeur Thierry Bolloré te benoemen tot opvolger van Ghosn.

In Londen ging easyJet 5,5 procent onderuit, ondanks dat de Britse prijsvechter het voorbije boekjaar een recordaantal passagiers vervoerde. In Zürich zakte Julius Baer meer dan 7 procent na een tegenvallende update van de Zwitserse vermogensbeheerder.

Deutsche Bank verloor 4,8 procent in Frankfurt. De bank bevestigde betalingen te hebben verwerkt voor Danske Bank, dat is verwikkeld in een groot witwasschandaal. BASF werd ruim 4 procent lager gezet. Beleggers waren niet onder de indruk van het strategische plan van het chemieconcern.

De euro was 1,1390 dollar waard, tegen 1,1448 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 5,2 procent goedkoper op 54,21 dollar. De prijs van Brentolie daalde 5,1 procent tot 65,36 dollar per vat.