‘DNB-baas Klaas Knot krijgt topplek bij FSB’

Foto: ANP

Het Nederlandse centralebankhoofd Klaas Knot krijgt naar verluidt een toppositie bij de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB). Dat is een in 2009 opgericht samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen, met als doel om regels voor de financiële sector en het toezicht op de branche te coördineren.

De president van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt volgens persbureau Bloomberg niet meteen de hoogste baas bij de FSB. Eerst wordt de Amerikaan Randal Quarles, vicevoorzitter van de Federal Reserve, voorgedragen voor die plek. Knot zou volgens ingewijden drie jaar lang de tweede man worden om daarna het voorzitterschap op zich te nemen. Zo wordt de positie als het ware over Europa en de Verenigde Staten verdeeld.

De functie moet te combineren zijn met werken bij een nationale centrale bank. De huidige voorzitter van de FSB is Mark Carney, tevens de gouverneur van de Bank of England. Zijn laatste termijn zit er in december op, vandaar dat de FSB op zoek is naar een opvolger.

Carney is op zijn beurt de opvolger van Mario Draghi, die tot 2011 de leiding had bij de FSB. Draghi is inmiddels al zo’n zeven jaar president van de Europese Centrale Bank (ECB). De termijn van Draghi bij de ECB loopt in 2019 af. Knot werd ook al eens genoemd als mogelijke kanshebber om het stokje van Draghi in Frankfurt over te nemen. Als hij bij de FSB aan de slag gaat, lijkt dat niet meer zo waarschijnlijk.