Altice steelt de show op Beursplein 5

Foto: ANP

Kabel- en telecomconcern Altice Europe was woensdag een grote uitblinker op de beurs in Amsterdam. Het Franse bedrijf toonde duidelijk herstel na de koersdruk in de afgelopen dagen. Beleggers bleven over de gehele linie juist tamelijk voorzichtig.

De AEX-index op het Damrak sloot vlak op 519,58 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 699,94 punten. Parijs eindigde verder nagenoeg ongewijzigd en de graadmeters in Frankfurt en Londen zakten tot 0,2 procent.

Altice ging met afstand op kop in de hoofdindex. De beurswaarde dikte bijna 9 procent aan. Topman Alain Weill zei op een bijeenkomst in Parijs dat hij een verdere consolidatie verwacht op de Europese telecommarkt en Frankrijk in het bijzonder.

KPN kreeg er 1,9 procent bij. Het bedrijf liet tijdens zijn beleggersdag weten nog eens 350 miljoen euro te willen besparen, onder meer op arbeidskosten. KPN zei niet hoeveel banen er worden geschrapt. In de markt werd rekening gehouden met een flinke reorganisatie, van wel 1500 banen.

Er was ook aandacht voor Galapagos, dat 1,4 procent won. Het biotechbedrijf heeft van de Amerikaanse waakhond FDA een zogeheten Fast Track-status gekregen voor een middel tegen artrose. De status is bedoeld om middelen sneller op de markt te krijgen. Verder liet het kleinere biotechfonds Kiadis Pharma (plus 11,3 procent) zonder duidelijke reden een fikse koerssprong zien.

In Parijs zakte voedingsconcern Danone 1,5 procent na een adviesverlaging door analisten van zakenbank Goldman Sachs. Munich Re verloor daarnaast 1,4 procent op de beurs in Frankfurt. De Duitse herverzekeraar staakt zijn activiteiten in Iran. Het bedrijf zwicht voor de druk van de Amerikanen, die onlangs opnieuw sancties tegen het land instelden. De VS roepen bedrijven op ook geen zaken meer te doen in de islamitische republiek.

De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1292 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 51,58 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 59,95 dollar per vat.