‘Winst luchtvaartsector neemt een vlucht’

Foto: ANP

De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn. Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.

Noord-Amerika zal volgens IATA goed zijn voor bijna de helft van de totale winsten. In Europa, waar maatschappijen doorgaans termijncontracten afsluiten met brandstofleveranciers, zal de winstgroei om die reden wat achterblijven. Ook de ,,intense concurrentie” drukt dit resultaat.

Volgens IATA zal in alle regio’s behalve Afrika sprake zijn van groei. De organisatie berekende de winstgroei op basis van een gemiddelde olieprijs van 65 dollar per vat en een wereldwijde economische groei van 3,1 procent.

Dit jaar zijn luchtvaartmaatschappijen tezamen naar verwachting goed voor 32,3 miljard dollar winst. Deze voorspelling is lager dan de 33,8 miljard dollar die IATA in juni voorzag. De omzet van de sector stijgt volgens IATA volgend jaar met 8 procent.