Investeringsbedrijf koopt Venezolaans goud

Foto: ANP

Een investeringsbedrijf uit Abu Dhabi heeft ruim een week geleden 3 ton goud gekocht van de centrale bank van Venezuela. Noor Capital maakte dat zelf bekend en liet ook weten af te zien van verdere transacties tot de situatie in het Zuid-Amerikaanse land is gestabiliseerd.

Venezuela gaat momenteel gebukt onder een diepe economische en politieke crisis. Het land heeft twee rivaliserende leiders: parlementsvoorzitter Juan Guaidó heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president en krijgt steun van landen als de Verenigde Staten. De socialistische president Nicolás Maduro wil ondertussen van geen wijken weten en vindt onder meer Rusland aan zijn kant.

Een ingewijde zegt tegen persbureau Reuters dat het eigenlijk de bedoeling was om 29 ton goud te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Dat moest geld in het laatje brengen voor de import van goederen. Volgens anonieme bronnen moesten donderdag en vrijdag twee hoge medewerkers van de centrale bank opstappen omdat ze weigerden de goudverkoop goed te keuren.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton adviseerde bedrijven deze week niet te handelen in goud, olie of andere grondstoffen die worden ,,gestolen” van het Venezolaanse volk door de ,,Maduro-maffia”.