Randstad koploper in groene AEX

Foto: ANP

De Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw vooruit. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen beloond met stevige koerswinsten. Beleggers waren opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid van de baan lijkt en hielden de blik gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 534,02 punten. De MidKap won ook 0,6 procent, tot 722,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,1 procent bij.

Randstad was koploper bij de hoofdfondsen met een koersstijging van ruim 4 procent. De uitzender realiseerde afgelopen kwartaal een beperkte omzetgroei en zag de winst dalen. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op. Randstad stelt daarom een recorddividend voor van 3,38 euro per aandeel.

In de MidKap won Adyen 1,8 procent. Het betaalbedrijf is toegevoegd aan de belangrijke MSCI World Index. Chipbedrijf Besi kampte met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en zakte 3,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven boekte Wessanen (plus 16,7 procent) de grootste koerswinst sinds februari 2016. De producent van natuurvoeding wist in het vierde kwartaal de omzet uit eigen merken op te voeren dankzij aanbiedingsacties in Franse supermarkten. Analisten spraken van ,,erg gezonde cijfers”. Biotechnoloog Pharming profiteerde van een koopadvies en steeg 6,4 procent.

Michelin dikte in Parijs 11,3 procent aan. De Franse bandenmaker verwacht dit jaar zijn winstgevendheid te kunnen verbeteren, ondanks uitdagende marktomstandigheden. Kering, het moederbedrijf van modemerk Gucci, kwam ook met cijfers en won 3,2 procent. In Londen kelderde Plus500 32 procent na een winstalarm van het handelsplatform.

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp zakte 2 procent na tegenvallende resultaten. Reisorganisatie TUI zag het kwartaalverlies oplopen en verloor 3,6 procent in Frankfurt.

De euro stond op 1,1276 dollar, tegen 1,1281 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 52,99 dollar. Brent werd 1,2 procent duurder op 62,23 dollar per vat.