Volkswagen voert winst op tot ruim 12 miljard

Foto: ANP

Volkswagen heeft zijn winst afgelopen jaar opgekrikt tot ruim 12 miljard euro. Het autoconcern voorspelt voor 2019 daarbij nog hogere marges en verkopen. Maar de Duitsers waarschuwen tegelijkertijd voor aanhoudende tegenwind.

,,We moeten onze inspanningen verdubbelen om onze ambitieuze doelstellingen in het nieuwe fiscale jaar te halen”, aldus topman Herbert Diess. Wel denkt de autobaas dat Volkswagens offensief op het gebied van elektrische auto’s in een stroomversnelling zal raken als nieuwe modellen in de handel komen.

Het resultaat na belastingen was vorig jaar 6 procent hoger dan in 2017. Er ging verder een totale omzet in de boeken van bijna 236 miljard euro, wat neerkomt op een stijging met een kleine 3 procent. Volkswagen rekent voor 2019 op een omzetplus van zo’n 5 procent en een groei van de operationele marge tussen 6,5 en 7,5 procent.

Het moederbedrijf van merken als Audi, Seat en Skoda heeft in 2018 dan ook een recordaantal voertuigen verkocht, ondanks de voor de branche lastige nieuwe verplichte emissietesten (WLTP) in Europa. De wereldwijde verkoop van de autogroep kwam vorig jaar uit op ruim 10,8 miljoen voertuigen, een stijging van bijna 1 procent vergeleken met 2017.

De laatste tijd zijn er evenwel zorgen bijgekomen. Recente cijfers wijzen bijvoorbeeld op een brede neergang van de autoverkopen in China. En eerder deze week bevestigde Volkswagen dat de hogere importtarieven, waar de VS mee dreigen, de Duitsers mogelijk miljarden kunnen gaan kosten.

Ook blijft het in 2015 aan het licht gekomen dieselschandaal Volkswagen achtervolgen. Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto’s van het bedrijf bestempeld als een materiële fout. Voor Volkswagen kan dit slecht nieuws betekenen, omdat partijen met schadeclaims door dit oordeel een betere kans hebben gekregen om hun zaak te winnen. De onderneming trok eerder al tientallen miljarden uit voor schikkingen, boetes en schadevergoedingen als gevolg van het schandaal.