Extra steun voor partners Shell in Nigeria

Foto: ANP

De Nigeriaanse tak van olie- en gasconcern Shell heeft een deal gesloten ter waarde van 200 miljoen dollar met United Bank for Africa om lokale verkopers en leveranciers toegang te geven tot extra projectfinanciering.

Hiermee loopt het bedrag dat Shell via zijn Nigeriaanse ondersteuningsfonds ter beschikking heeft gesteld op tot 2,4 miljard dollar. Dit geld is bedoeld om ondernemers uit het Afrikaanse land, waarmee wordt samengewerkt, te hulp te schieten. Gebrek aan toegang tot kapitaal belemmert veel Nigeriaanse bedrijven nu nog om effectief te concurreren en contracten uit te voeren.

Shell is de grootste olieproducent van Nigeria, goed voor ongeveer een derde van de totale productie in het land. In 2016 ondertekende Shell een akkoord over 2,2 miljard dollar met zeven Nigeriaanse geldschieters, die sindsdien al voor 1,5 miljard dollar aan leningen hebben verstrekt aan meer dan 300 kleine en middelgrote Nigeriaanse Shell-leveranciers en verkopers in de olie- en gasindustrie.

De aanwezigheid van Shell in Nigeria haalt regelmatig het nieuws. Zo loopt er een grote rechtszaak over vermeende corruptie. Ook klagen lokale gemeenschappen al jaren over olielekkages.