AMG uitblinker op Damrak

Foto: ANP

Metalenspecialist AMG was dinsdag in trek op het Damrak na aankondiging van de inkoop van eigen aandelen. Het algehele beurssentiment was licht negatief. Het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven te heffen op goederen uit de Europese Unie zorgde voor enige terughoudendheid. Beleggers keken verder uit naar de start van het cijferseizoen en hielden de verdere ontwikkelingen rond de brexit in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 561,77 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 806,26 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs zakten 0,2 procent. Londen daalde ook 0,2 procent. De Britse premier Theresa May gaat dinsdag op bezoek bij haar Duitse collega Angela Merkel en bij de Franse president Emmanuel Macron. Woensdag is in Brussel een speciale EU-top over de brexit.

Bij de middelgrote fondsen dikte AMG 9 procent aan. Het bedrijf gaat drie miljoen eigen aandelen inkopen, tot een maximale waarde van 100 miljoen euro. Bodemonderzoeker Fugro profiteerde van een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux en klom 2,4 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een verlies van 1,4 procent. Uitzender Randstad voerde de stijgers aan met een winst van 0,9 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

Airbus zakte 1,8 procent in Parijs. President Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de EU als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium. Société Générale won 0,3 procent. De Franse bank gaat 1600 banen schrappen, hoofdzakelijk bij zijn zakenbankactiviteiten waar het kampt met moeizame marktomstandigheden. Bijna de helft van de ontslagen valt in thuisland Frankrijk.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 64,51 dollar. Brentolie kostte een fractie meer op 71,14 dollar per vat.