ASML en Vopak bovenaan groene AEX

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam boekte woensdag een kleine winst. De andere Europese beurzen lieten eveneens weinig beweging zien. De beurshandel stond vooral in het teken van bedrijfsresultaten. Een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie bood daarbij enige steun aan de handel. Op het Damrak vielen de resultaten van ASML en Vopak in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 566,68 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 824,04 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 procent. Londen daalde 0,2 procent.

Vopak klom ruim 4 procent en was daarmee de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. Het tankopslagbedrijf behaalde afgelopen kwartaal meer winst en omzet, en sprak zelf van ,,sterke” financiële prestaties. ASML dikte 2,2 procent aan. De chipmachinemaker sloot het eerste kwartaal af met meer omzet dan verwacht. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 2,1 procent) sloot de rij na een adviesverlaging door Berenberg.

In de MidKap steeg TomTom 2,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het navigatiebedrijf zet duidelijk stappen met de divisie Location Technology. De tak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie zag de omzet flink stijgen. Topman Harold Goddijn sprak van een goede start van het jaar.

Ajax steeg 8,5 procent. De beursgenoteerde voetbalclub staat na 22 jaar weer in de halve finales van de Champions League na de overwinning op Juventus. De Italiaanse club van sterspeler Christiano Ronaldo kelderde in Milaan bijna 22 procent.

In Parijs zakte voedingsmiddelenconcern Danone 1,3 procent na publicatie van de omzetcijfers. De Zwitserse farmaceut Roche schroefde zijn omzetprognose op en steeg in Zürich 0,7 procent. In Stockholm dikte Ericsson 1,2 procent aan. De Zweedse producent van netwerkapparatuur boekte in het eerste kwartaal weer winst, na een verlies een jaar geleden.

De euro was 1,1316 dollar waard, tegen 1,1291 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 64,51 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 72,03 dollar per vat.