Rode beurzen door tariefdreiging Trump

Foto: ANP

De Europese beurzen stonden maandag diep in het rood. Het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven te heffen op Chinese goederen zorgde voor onrust op de financiële markten. Beleggers hadden juist gehoopt op een spoedige handelsdeal tussen de twee economische grootmachten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,9 procent lager op 557,98 punten. De MidKap raakte 2,3 procent kwijt tot 791,56 punten. Frankfurt en Parijs leverden tot 2,1 procent in. In Londen was de beurs gesloten vanwege een Bank Holiday.

China twijfelt door de dreiging van Trump over deelname aan de handelsbesprekingen met Amerika. Een delegatie onder leiding van vicepremier Liu He zou deze week naar de VS reizen.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak doken omlaag. Vooral de grondstoffenbedrijven stonden onder druk door de oplaaiende handelszorgen. ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,9 procent. De staalreus zet het mes in zijn staalproductie in Europa dit jaar. Het bedrijf kampt met een tanende vraag naar staal in combinatie met een stijging van de invoer. In de MidKap verloren metalenspecialist AMG en roestvrijstaalmaker Aperam rond 2 procent.

De Europese chipbedrijven en autobouwers hadden ook last van de escalatie van het handelsconflict. Chipmachinemaker ASML zakte in Amsterdam 3,2 procent. Een rechter in Californië bepaalde dat ASML eigenaar wordt van bijna alle intellectuele eigendommen van het bedrijf XTAL, dat eerder bedrijfsgeheimen stal van ASML. Chipmaker STMicroelectronics verloor in Parijs ruim 5 procent. In Frankfurt daalden de automakers BMW en Volkswagen rond 4 procent.

Op de lokale markt bereikte Ajax (plus 7,9 procent) de hoogste koers ooit. De beursgenoteerde voetbalclub won zondag de bekerfinale tegen Willem II. Euronext zakte 1,7 procent. De twee grootste aandeelhouders van Oslo Børs proberen het bod van de beursuitbater op de Noorse aandelenbeurs te blokkeren.

De euro bleef onveranderd op 1,1189 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 60,91 dollar. Brentolie zakte 1,4 procent in prijs tot 69,89 dollar per vat.