Handelszorgen zetten beurzen lager

Foto: ANP

De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen gesloten. Ook bedrijven die zijn genoteerd op Beursplein 5 leverden flink terrein in. De handelsvete tussen de Verenigde Staten en China drukte het sentiment. De handelsdeal waar beleggers tot voor kort nog op rekenden lijkt ver weg nu beide kanten nieuwe heffingen hebben aangekondigd.

De AEX-index eindigde 1,2 procent lager op 544,27 punten. De MidKap verloor 2,6 procent tot 752,73 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,5 procent in.

China is van plan terug te slaan tegen de verhoging van de importtarieven voor Chinese goederen door de Amerikanen. Peking verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25 procent.

Vooral fondsen die gevoelig zijn voor oplopende handelsspanningen, zoals de staalproducenten, kwamen onder druk op de beurs. In de AEX was ArcelorMittal de hekkensluiter met een min van meer dan 5 procent. Zorgtechnologieconcern Philips (min 3,8 procent) noteerde ex dividend. Olie- en gasconcern Shell ging aan kop in de AEX met een winst van 0,5 procent na een adviesverhoging door HSBC.

In de MidKap kampte luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een adviesverlaging door Bernstein. Het aandeel verloor 4 procent. PostNL zakte zelfs bijna 6 procent, na een verlaging van het koersdoel door analisten van HSBC.

Fagron steeg daarnaast ruim 1 procent bij de kleinere fondsen. De toeleverancier aan apotheken neemt zijn Mexicaanse branchegenoot Central de Drogas (Cedrosa) over.

In Frankfurt zakte ThyssenKrupp bijna 9 procent. De topman van het Duitse concern zei te blijven zoeken naar een partner voor de staalactiviteiten na het afblazen van de fusieplannen met Tata Steel. Vrijdag ging ThyssenKrupp nog met 28 procent omhoog.

Ook Deutsche Bank leverde aan beurswaarde in. Het aandeel zakte 2 procent. De gesprekken die de bank voerde over het samengaan van zijn vermogensbeheertak met die van het Zwitserse UBS (min 2,1 procent) zijn vastgelopen.

De euro was 1,1236 dollar waard, tegen 1,1243 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 61,35 dollar. Brentolie won 0,1 procent tot 70,54 dollar per vat.