Europese beurzen sluiten in de plus

Foto: ANP

De Europese beurzen toonden dinsdag herstel na de stevige verliezen van een dag eerder. De handelszorgen bij beleggers zijn weer wat afgenomen omdat de Verenigde Staten en China naar elkaar weer een wat vriendelijkere toon aanslaan. Beleggers verwerkten daarnaast nog kwartaalberichten en nieuws van vooral grote Duitse bedrijven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent in de plus op 550,65 punten. De MidKap dikte 2,1 procent aan tot 768,43 punten. Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 1,5 procent.

Betaalbedrijf Adyen, dat een deal sloot met taxidienst Uber, ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 4,2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een verlies van 0,3 procent. Verder won het kleinere fonds Kardan bijna 9 procent na de aankondiging dat de Israëlische investeerder een groep obligatiehouders 36,5 miljoen euro gaat terugbetalen.

Met een plus van dik 4 procent was Commerzbank een grote stijger in Frankfurt. Volgens persbureau Reuters heeft het Italiaanse UniCredit (min 1,7 procent) meerdere zakenbanken in de arm genomen om een overnamebod op het Duitse concern voor te bereiden. Eerder gingen er geruchten dat ook ING (plus 0,8 procent) in Commerzbank geïnteresseerd zou zijn.

Bayer leverde juist 2 procent in. Het Duitse chemieconcern moet een schadevergoeding van 2 miljard dollar betalen aan een stel dat zegt kanker te hebben gekregen door onkruidverdelger Roundup. Volkswagen klom 1 procent. De autobouwer wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, zelfstandig naar de beurs brengen.

Industrieconcern ThyssenKrupp, dat het lopende boekjaar met verlies verwacht af te sluiten na het afblazen van de fusieplannen met Tata Steel, verloor daarnaast ruim 3 procent. HelloFresh steeg bijna 4 procent. De Duitse start-upinvesteerder Rocket Internet wil zijn hele belang in de maaltijdpakkettenbezorgdienst van de hand doen.

De euro was 1,1212 dollar waard, tegen 1,1236 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 61,92 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 71,28 dollar per vat.