Beurzen Europa sluiten in het rood

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag in het rood aan het weekeinde begonnen, waarbij de verliezen van eerder op de dag deels werden weggepoetst. De aandacht van beleggers bleef voor een groot deel uitgaan naar de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak ging maaltijdbestelbedrijf Takeaway.com in de uitverkoop na nieuws over concurrent Deliveroo.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent in de min op 557,91 punten. De MidKap leverde 0,7 procent in tot 767,47 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,6 procent. Londen ging een fractie omlaag.

Takeaway zakte 4,6 procent en was daarmee de grootste daler in de MidKap. De Amerikaanse webwinkelgigant Amazon heeft een belang genomen in branchegenoot Deliveroo. Het Britse Deliveroo is een concurrent van Takeaway. Beide bedrijven zijn ook actief op de Nederlandse markt. Just Eat kelderde in Londen meer dan 8 procent.

Post- en pakketbedrijf PostNL verloor 2,4 procent na een adviesverlaging door Jefferies. In de AEX stond staalproducent ArcelorMittal onderaan met een verlies van 3,8 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer kampte met een adviesverlaging door JPMorgan en leverde 1,5 procent in. Betalingsverwerker Adyen, supermarktconcern Ahold Delhaize en chipmachinefabrikant ASML voerden de stijgers bij de hoofdfondsen aan met plussen van 0,7 procent.

In Zürich won luxegoederenconcern Richemont 3,3 procent aan beurswaarde. De Zwitserse eigenaar van onder meer juwelen- en horlogemaker Cartier behaalde afgelopen boekjaar meer winst.

De Britse prijsvechter easyJet waarschuwde voor turbulente tijden. Het aandeel steeg desondanks 5,3 procent in Londen. Metro Bank sprong meer dan 26 procent omhoog na een succesvolle financieringsronde van de geplaagde Britse bank. Reisorganisatie Thomas Cook leverde 40 procent in na een negatief rapport van Citigroup dat beargumenteerde dat het aandeel in feite waardeloos is.

De euro noteerde op 1,1163 dollar, tegen 1,1177 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 63,02 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 72,25 dollar per vat.