22 miljoen euro voor ‘kolenfonds’

Foto: ANP

De regering zegt 22 miljoen euro toe voor mensen die door milieumaatregelen hun werk verliezen in onder meer de kolensector. Het fonds moet hen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan, melden minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken).

Nederland wil, om aan de klimaatafspraken van Parijs te voldoen, de uitstoot van CO2 tot 2030 bijna halveren ten opzichte van 1990. Dat betekent dat bijvoorbeeld kolencentrales, zoals de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten sluiten, maar ook veel andere fossiele brandstoffen zijn taboe.

Vakbonden roepen al jaren dat er een vangnet moet komen voor mensen die hun werk verliezen, vergelijkbaar met het mijnwerkersfonds na de sluiting van de Limburgse mijnen. FNV schat dat alleen al door de sluiting van kolencentrales 2800 banen op de tocht komen staan. De toezegging van het kabinet is in de woorden van vicevoorzitter Kitty Jong “een mooi begin en lakmoesproef voor de energietransitie.”

De ministeries hopen dat door ombouw van de centrales voor andere brandstoffen het verlies aan arbeidsplaatsen beperkt kan blijven.