Beurzen doen stapje terug

Foto: ANP

De meeste Europese beurzen deden woensdag een stapje terug na een schommelend begin van de handel. Beleggers besloten wat winst te nemen na de sterke opmars een dag eerder, die werd aangewakkerd door het uitstel van een deel van de Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen en het hervatten van de handelsgesprekken tussen de VS en China.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 545,15 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 799,72 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent en Londen verloor 0,1 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent na een krimp van de Duitse economie in het tweede kwartaal. De Nederlandse economie wist het groeitempo vast te houden.

Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 3,5 procent. Grootste stijger was levensmiddelenconcern Unilever met een winst van 0,8 procent. In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een min van 2,4 procent. TKH Group ging aan kop met een plus van 2,5 procent. De technologiegroep zakte een dag eerder bijna 15 procent na een tegenvallend handelsbericht.

PostNL zag een stevige openingswinst verdampen en zakte 1,3 procent. Het postbedrijf krijgt van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) de ruimte om tarieven van postproducten fors te verhogen.

Bij de kleinere bedrijven daalde Heijmans 0,4 procent. Het bouwbedrijf gaat voor netbeheerder Liander ruim 1350 elektriciteitsstations moderniseren en onderhouden. Met de klus is voor Heijmans een bedrag van ruim 61 miljoen euro gemoeid.

RWE won 0,8 procent in Frankfurt. Het Duitse energieconcern heeft in de eerste helft van 2019 financieel beter gepresteerd dan een jaar eerder. De onderneming profiteerde van hogere prijzen voor elektriciteit, die zorgde voor meer winst bij de handelstak. Dat compenseerde de mindere productie bij de kolen- en kerncentrales.

De euro was 1,1177 dollar waard, tegen 1,1181 dollar een dag eerder. De olieprijzen vielen wat terug na de flinke opmars op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 56,44 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 60,81 dollar per vat.