Argentijnse minister van Financiën afgetreden

Foto: ANP

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft zijn minister van Financiën vervangen na de zware nederlaag bij de verkiezingen. Nicolás Dujovne nam zaterdag ontslag. Hernán Lacunza, oud-minister van Economische Zaken in de provincie Buenos Aires, volgt hem op. “Ik heb er vertrouwen in dat hij de juiste persoon zal zijn voor deze nieuwe fase”, schreef Macri op Twitter.

Macri leed vorige week een zware nederlaag bij de voorverkiezingen. De oppositiekandidaat Alberto Fernández, met ex-president Cristina Kirchner als vice-president, won met ruim 47 procent van de stemmen. Macri kreeg slechts 32 procent. De primaire verkiezingen worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen in oktober.

Argentinië zucht onder een economische crisis. Macri heeft maatregelen aangekondigd om de impact ervan zoveel mogelijk te beperken. De bewindsman wil onder meer de uitkeringen verhogen en de inkomstenbelasting voor werknemers verlagen om de Argentijnen wat te helpen in hun portemonnee.

De afgelopen dagen is de situatie echter alleen maar erger geworden. De waarde van de peso is flink onderuitgegaan na de verkiezingsnederlaag van Macri.